tolino | Veelgestelde vragen | Synchronisatie en cloud

Synchronisatie en cloud

• Wat betekent 'cloud'?

Als digitale lezer krijg je van Standaard Boekhandel je eigen virtuele bibliotheek – ook als je geen tolino-gebruiker bent. Koop je een e-book in onze webwinkel? Dan wordt dat automatisch opgeslagen in de cloud.

De cloud van Standaard Boekhandel is een beveiligde en gecertificeerde opslagruimte. Iedere klant krijgt er zijn eigen stukje: ‘Mijn e-bibliotheek’. Daar vind je al je aangekochte e-books terug. Je e-bibliotheek wordt bovendien automatisch gesynchroniseerd met je tolino en de Standaard Boekhandel apps.

• Wat gebeurt er bij de synchronisatie van een e-book?

Wanneer je een e-book synchroniseert, stel je verschillende locaties op elkaar af. Je e-book bevindt zich bijvoorbeeld lokaal op je tolino. Door het e-book te synchroniseren, zorg je ervoor dat het ook in de cloud van Standaard Boekhandel terechtkomt. Je kan 5 verschillende toestellen met die cloud synchroniseren. Je synchroniseert (uploadt) het e-book bijvoorbeeld van je tolino naar de cloud van Standaard Boekhandel. En je downloadt het van de cloud naar je pc, smartphone of tablet, wanneer je een van deze toestellen met de cloud synchroniseert. Zo kun je overal in je boek voortlezen.Daarbij worden ook je leesstand, markeringen en notities gesynchroniseerd. Handig! Voor die synchronisatie heb je alleen een wifiverbinding nodig.

• Hoe synchroniseer ik mijn e-books met de cloud?

Kocht je online een e-book aan en kun je het nog niet zien op je tolino? Synchroniseer dan eerst je bibliotheek. Dat doe je door bovenaan in 'Mijn bibliotheek' op dit pictogram te tikken: icoon. Zodra de synchronisatie is voltooid, verschijnt je e-book op je tolino.

Let op: staat er een wolkje naast je e-book? Dan betekent dat dat je e-book wel in de cloud staat, maar nog niet op je tolino. En dat je het dus nog niet kunt lezen op je e-reader. Tik dus eerst op het e-book om het naar je toestel te downloaden. En duik daarna zalig weg in je boek.

• Hoe lees ik een e-book uit de cloud?

Kocht je een e-book via de website en wil je het nu op je tolino lezen? Volg dan deze stappen:

1. Start je tolino en ga naar ‘mijn bibliotheek’.
    2. Daar vind je je aangekochte e-book terug. Zie je het boek niet? Tik dan eerst bovenaan het menu op dit pictogram: (icoon). Je bibliotheek wordt nu gesynchroniseerd: je e-book verschijnt op het scherm.
    3. Naast het e-book zie je een wolkje staan. Dat betekent dat je e-book veilig werd opgeslagen in de cloud, maar dat je het nog niet zonder internetverbinding kunt lezen op je tolino.
    4. Zorg ervoor dat je tolino verbinding met het internet heeft en tik op het e-book. Zo wordt het boek ook op je tolino bewaard.
    5. Veel leesplezier!

• Hoe maak ik een back-up van mijn e-books?

1. Ga naar het beginscherm met de Home-knop onder het scherm. Tik op de drie horizontale streepjes links bovenaan om naar het hoofdmenu te gaan.

2. Tik op 'Gebruikersaccount en tolino cloud'. Verschijnt er een melding die vraagt om een update te installeren? Tik dan op 'Later'.

3. Tik op 'tolino cloud'.

4. Tik op 'Uploaden'. Nu zie je de e-books die je nog niet hebt opgeslagen in de cloud.

5. Selecteer de e-books die je wil bewaren in de cloud en bevestig. Je e-books worden nu geüpload naar de cloud.

6. Je kan je toestel nu veilig terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Extra voordeel: je kunt e-books in de cloud ook openen op andere toestellen, zoals je smartphone of tablet.

• Hoe zet ik een e-book van mijn computer over naar mijn tolino?

Wil je een e-book overzetten van je computer naar je tolino? Dan heb je twee mogelijkheden:

Je verplaatst het e-book via de cloud. Dat is de veilige opslagruimte van Standaard Boekhandel waarin al je aangekochte e-books verschijnen.
    1. Surf naar www.standaardboekhandel.be.
    2. Klik rechts bovenaan op 'Aanmelden' en log in met je accountgegevens.
    3. Klik op 'Mijn e-bibliotheek' en vervolgens op 'Naar de cloudreader'. Zo ga je naar je persoonlijke bibliotheek in de cloud.
    4. In de menubalk zie je een wolkje met een opwaarts pijltje. Klik hierop.
    5. Kies het bestand dat je in de cloud wil plaatsen, selecteer het en bevestig. Het e-book wordt nu toegevoegd aan je cloud.
    6. Wil je het boek ook op je tolino? Synchroniseer je toestel dan met de cloud. Start je tolino en ga naar 'Mijn bibliotheek’.
    7. Tik op het pictogram met twee halfronde pijltjes (icoon) bovenaan in het menu.
    8. Je tolino-bibliotheek wordt nu gesynchroniseerd met de cloud en het geüploade e-book verschijnt op je tolino.
    Let op: naast je e-book verschijnt een wolkje. Dat wil zeggen dat je boek al in de cloud staat, maar dat je het nog moet downloaden voor je het offline op je tolino kunt lezen. Tik op het e-book om het op je tolino te plaatsen en zorg ervoor dat je verbinding met het internet hebt.

Je verplaatst het e-book via een usb-kabel. Die wordt standaard bijgeleverd bij je tolino.
    1. Sluit je tolino via de usb-kabel aan op je computer. Je tolino wordt automatisch herkend.
    2. Op je computer kan je nu bladeren door de mappen van je e-reader. Kopieer het e-book dat je wil overzetten naar de map 'Books'.
    3. Klaar? Verwijder het toestel dan veilig van je computer. Heb je een Windows-computer? Klik dan onderaan rechts in de taakbalk op 'Hardware veilig verwijderen'. Heb je Mac OS X? Sleep je de schijf 'TOLINO' van je bureaublad naar de prullenbak.
    4. Het geheugen van de tolino wordt nu automatisch gescand. Vink de e-books aan die je in je bibliotheek wilt zetten en bevestig.
    5. Je nieuwe e-book zit in 'Mijn bibliotheek' op je tolino.

• Hoe zet ik een e-book op mijn tolino met een USB-kabel?

Met een usb-kabel zet je snel e-books over van je computer naar je tolino. Die kabel krijg je standaard bij je tolino.
    1. Sluit je tolino via de usb-kabel aan op je computer. Je tolino wordt automatisch herkend.
    2. Op je computer kan je nu bladeren door de mappen van je e-reader. Kopieer het e-book dat je wil overzetten naar de map 'Books'.
    3. Klaar? Verwijder het toestel dan veilig van je computer. Heb je een Windows-computer? Klik dan onderaan rechts in de taakbalk op 'Hardware veilig verwijderen'. Heb je Mac OS X? Sleep je de schijf 'TOLINO' van je bureaublad naar de prullenbak.
    4. Het geheugen van de tolino wordt nu automatisch gescand. Vink de e-books aan die je in je bibliotheek wilt zetten en bevestig.
    5. Je nieuwe e-book zit in 'Mijn bibliotheek' op je tolino.

• Hoe zet ik een e-book op mijn tolino via een microSD-geheugenkaart?

Enkel de tolino shine heeft de mogelijkheid om een geheugenkaart toe te voegen. De andere modellen beschikken niet over een gleuf voor microSD-geheugenkaart.

Wil je e-books via een microSD-geheugenkaart op je tolino shine zetten? Ga dan zo te werk:
    1. Open het klepje onderaan je tolino. Schuif de microSD-geheugenkaart met de opgeslagen e-books in de juiste opening.
    2. Je tolino scant de kaart automatisch op ePub2, pdf en txt bestanden. Staat er veel inhoud op het geheugenkaartje? Dan duurt dit wat langer.
    3. Je duidt nu de titels aan die je wilt overzetten op je tolino.

Let op: de e-books die je via je microSD-geheugenkaart op je tolino zet, staan daarna alleen lokaal op je tolino. Wil je die e-books ook opslaan in de cloud van Standaard Boekhandel? Synchroniseer je tolino dan met de cloud (icoon).

• Hoe sla ik een e-book van mijn tolino ook op in de cloud?

Zo kopieer je een e-book van je tolino naar de cloud:
    1. Start je tolino en ga naar ‘Menu’. Hiervoor tik je op de drie platte streepjes bovenaan het scherm (icoon).
    2. kies 'cloud'.
    3. Bij ‘Uploaden’ zie je nu de verzameling e-books die je nog niet hebt opgeslagen in de cloud.
    4. Selecteer de e-books die je wenst op te slaan in de cloud en bevestig met ‘Starten’.
    Het e-book is nu opgeslagen in de cloud. Jouw voordeel? Je kunt het boek nu openen op verschillende toestellen, zoals je smartphone of tablet. Of je zet je leesplezier verder via de cloudreader.

• Hoe druk ik een e-book af?

E-books zijn beveiligd tegen afdrukken. Je kunt dus geen e-book printen van je tolino. Dat is gelukkig ook niet nodig: dankzij het E Ink® Pearl-beeldscherm leest de tolino net als een papieren boek!

Klantendienst

Klantendienst

Contacteer onze klantendienst voor al je vragen. Mail of bel 078/100.078 (lokaal tarief). Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.