tolino | Veelgestelde vragen | E-books lezen

E-books lezen

Algemeen

 • Hoe lees ik een e-book met mijn tolino?

  Kies eerst in welk boek je wilt duiken. Het beginscherm van je tolino toont alvast de cover van je laatst gelezen e-book – met een bladwijzer waar je stopte met lezen. Ernaast zie je ook je 2 laatst aangekochte e-books.

  Meer boeken? Ga naar ‘Mijn bibliotheek’. Zodra je je leeskeuze hebt gemaakt, tik je gewoon op de cover. Je zit meteen in het boek. Bladeren doe je door op de zijkant van het scherm te tikken: rechts om naar een volgende bladzijde te gaan, links om terug te bladeren.  Net zoals op een smartphone of tablet kan je bladeren met een veeg naar links of naar rechts. Wil je terugkeren naar het beginscherm? Druk dan op de knop onder het scherm. Je tolino onthoudt waar je stopte met lezen.

  Met de tolino optimaliseer je je leeservaring. Zit je in het boek? Tik dan even op het midden van een bladzijde en roep zo het menu met extra leesfuncties op. Je leest de inhoudsopgave en je stelt het lettertype, de lettergrootte of de helderheid van je scherm in. Via de handige zoekfunctie zoek je tot slot op specifieke woorden in de tekst.

 • Kan ik met mijn tolino in het donker lezen?

  De tolino heeft een groot voordeel voor nachtlezers: een ingebouwde achtergrondverlichting. Zo lees je ook 's nachts door in een nagelbijtende thriller, zonder je partner wakker te houden. Je schakelt de achtergrondverlichting in of uit met de knop rechts bovenaan het toestel. Je kunt de lichtsterkte ook traploos regelen via het menu (icoon).

Leesfuncties

 • Hoe blader ik door een e-book?

  Bladeren door een spannende pageturner? Eenvoudig: tik op de zijkant van het scherm. Rechts is verder bladeren, met links ga je terug.  Met de tolino vision2 kan je ook op de achterkant tikken om naar het volgende blad te gaan. Wil je een sprong in het boek maken? Tik dan in het midden van de bladzijde. Via de schuifbalk onderaan kies je nu de juiste pagina.
  Net zoals op een smartphone of tablet kan je bladeren met een veeg naar links of naar rechts.

 • Hoe ga ik naar de inhoudstafel van een e-book?

  Het overzicht bewaren? Roep in twee vingerbewegingen de inhoudsopgave van je e-book op. Tik midden op het scherm van het geopende e-book en kies daarna de knop met vier streepjes (icoon). De inhoudsopgave komt nu tevoorschijn.

 • Hoe pas ik het lettertype en de lettergrootte van een e-book aan?

  Verrijk je leeservaring: pas de leesinstellingen van je e-reader aan voor jouw ogen. Met de tolino kies je uit zeven lettergroottes en zes lettertypes. Tik midden in een pagina van een geopend e-book en open zo het menu. Tik daarna op het symbool(icoon) rechtsboven. Nu wijzig je je leesinstellingen: selecteer het gewenste lettertype en de ideale tekstgrootte en druk op 'Toepassen'. 
  Net zoals op een smartphone of tablet kan je vergroten/verkleinen door met je vingers op het scherm een knijpbeweging te maken. De vingers uit elkaar vergroten de tekst.

 • Hoe verander ik de regelafstand, de tekstrichting of de grootte van de marge?

  Wil je de tekstinstellingen nog verder aanpassen? Tik dan kort midden in een pagina van een geopend e-book. In het nu opgeroepen menu tik je op het symbool (icoon) rechtsboven. De regelafstand, tekstinrichting en grootte van de marge pas je aan door op 'Naar tekstinrichting' te tikken. Kies de ideale instelling voor jouw ogen, en tik op 'Toepassen'.

 • Hoe vertaal ik een woord uit een e-book?

  Lees je vaak boeken in andere talen? Dan zal de vertaalfunctie van de tolino je zeker interesseren. Daarmee vertaal je tijdens het lezen de woorden die je niet begrijpt. Hoe? Tik tijdens het lezen op het woord dat je wilt vertalen, en hou je vinger even ingedrukt. Zo selecteer je het woord en roep je een menu op. In het menu kies je 'Vertalen'. De eerste keer dat je deze functie gebruikt, wordt je gevraagd om een woordenboek te downloaden. Hiervoor is een wifi-verbinding noodzakelijk. Klik op het juiste woordenboek, en start het vertaalplezier.

 • Hoe gebruik ik een bladwijzer?

  Met je tolino sla je belangrijke passages vlot op. Zo plaats je een virtuele bladwijzer:

  1. Wil je een pagina opslaan? Tik dan op het bladwijzerpictogram (icoon) in de rechter bovenhoek op de pagina.

  2. Ongedaan maken? Tik dan een tweede keer op de bladwijzer om die te verwijderen.

  Tijdens het lezen roep je snel je pagina’s met een bladwijzer op: tik in het midden van een bladzijde. Kies vervolgens het bladwijzerpictogram (icoon) in het menu. Nu hoef je alleen nog de gewenste bladwijzer te selecteren om vanaf daar in het e-book te duiken.

 • Hoe maak ik notities of duid ik interessante passages aan?

  Net als in een papieren boek maak je met je tolino gemakkelijk notities tijdens het lezen. Beter nog: je verwijdert je markeringen en aantekeningen erna probleemloos. Wil je een passage markeren? Druk dan met je vinger enkele seconden op een woord en verplaats de markeringen om een volledige zin te benadrukken. Bevestig met 'Markeren': de interessante passage staat nu in het grijs.

  Wil je eigen opmerkingen toevoegen? Tik op de gemarkeerde tekst en kies  'Notitie toevoegen' om een invoerveld en een toetsenbord op te roepen.

 • Hoe roep ik mijn eigen markeringen en notities op?

  Snel je notities of gemarkeerde passages oproepen? Simpel: tik in het midden van een pagina in je e-book. Je hebt nu een menu opgeroepen waarin rechts bovenaan een bladwijzer staat (icoon). Klik daarop. Je krijgt nu een overzicht van je bladwijzers, notities en markeringen.
  Wil je iets wijzigen? Tik dan op de toets ‘Bewerken’ – rechts bovenaan. Met het potloodje (icoon) bewerk je de notitie. Notities of bladwijzers verwijderen? Tik dan op de prullenmand (icoon).

 • Hoe zoek ik een woord in de tekst?

  Wil je zoeken op een specifiek woord in de tekst? Open dan eerst het e-book. Tik in het midden van het scherm om het menu te openen. Tik daarna op het vergrootglas (icoon) en typ het woord waarop je wilt zoeken in. Bevestig door opnieuw op het vergrootglas te tikken. Je tolino doorzoekt het e-book nu vliegensvlug, en duidt het gezochte woord overal aan. Daarna krijg je een overzicht van het aantal gevonden woorden. Via de pijltjes onderaan de pagina spring je snel van het ene woord naar het andere.

 • Lezen in dwarsformaat

  Het is nu mogelijk je tolino te draaien en het e-book dwars te lezen.

  1. Ga naar mijn bibliotheek en open een boek
  2. Tik in het midden van het scherm om het menu te openen
  3. Bovenaan links in het menu staat een symbool met een staand/liggend blad. Tik hier op.
  4. Vervolgens kies je de manier van draaien en tik je op toepassen.

            

Mijn bibliotheek organiseren

 • Hoe deel ik mijn e-books op in verzamelingen?

  Wil je als fervente boekenwurm het overzicht op je verzameling bewaren? Maak dan met je tolino verschillende verzamelingen aan. Handig, want daarna deel je je e-books bijvoorbeeld op in 'Thrillers', 'Romantisch' of 'Favorieten'. Zo maak je een verzameling aan:
  1. Start je tolino en tik op ‘Mijn bibliotheek’.
  2. Tik rechts bovenaan op het symbool met twee rechthoeken: (icoon).
  3. Via het plusteken maak je een nieuwe verzameling aan (icoon).
  4. Vul de naam van de verzameling in en bevestig met ‘Opslaan’.
  5. Selecteer de e-books die je aan de groep wilt toevoegen en druk op ‘Ok’.

  Wil je een e-book toevoegen aan een bestaande verzameling?
  1. Kies de verzameling waaraan je het e-book wilt toevoegen, en tik daarna op het potloodje (icoon).
  2. Kies nu voor ‘Titel toevoegen’ en voeg het e-book aan de groep toe.
  3. Je kunt nu ook een e-book uit de groep verwijderen, of de groep een andere naam geven.

E-books lenen of cadeau doen

 • Is het mogelijk om e-books die je leent via de bibliotheek te lezen op tolino?

  Het is niet mogelijk om in de bibliotheek geleende e-books te lezen op je tolino. Om e-books uit de bibliotheek te lezen heb je een speciale app nodig die enkel op een android of Ios toestel werkt.

 • Kan ik mijn e-book uitlenen aan iemand anders?

  Nee. Kocht je een e-book aan? Dan wordt dat opgeslagen in je persoonlijke cloud. Daardoor is het niet mogelijk om je e-book te delen met iemand anders.

 • Ik wil via mijn tolino een e-book aankopen als cadeau voor iemand anders. Kan dat?

  Nee. Het is nog niet mogelijk om via je tolino een e-book aan te kopen voor iemand anders. Wil je een boekenliefhebber toch verrassen? Kies dan voor de traditionele boekenbonnen van Standaard Boekhandel. Die kan de gelukkige inwisselen in een van onze winkels. Boekenbonnen inwisselen via de webwinkel is voorlopig nog niet mogelijk.

Klantendienst

Klantendienst

Contacteer onze klantendienst voor al je vragen. Mail of bel 078/100.078 (lokaal tarief). Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.

 

E-nieuwsbrief

E-nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke maand inspirerende tips, kortingsbonnen of informatie over interessante acties en evenementen op jouw maat.

 
Inschrijven
Vind ons leuk

Vind ons leuk

Volg Standaard Boekhandel op Facebook en Twitter.

 

Zoek een winkel

Zoek een winkel

Op zoek naar tips voor lees-, kijk- of luisterplezier? Vraag advies aan onze medewerkers in een Standaard Boekhandel in je buurt.

 

 

 • visa
 • mastercard
 • ing
 • bancontact mister cash
 • kbc online
 • belfius
 • iDeal
Standaard Boekhandel maakt gebruik van cookies.  Lees meer