tolino | Veelgestelde vragen | Beveiliging van e-books

Beveiliging van e-books

• Wat is een Adobe-ID en waarom heb ik het nodig?

Uitgevers voorzien sommige e-books van de beveiligingscodering Adobe DRM. Dergelijke e-books zijn m.a.w. niet verkrijgbaar zonder deze extra beveiliging.  Om deze boeken te lezen op je tolino, moet je eerst een Adobe-ID aanmaken. Zo autoriseer je je tolino om e-books met Adobe DRM te lezen. Kortom: zonder Adobe-ID kun je je e-book met Adobe DRM niet openen.

Waarom worden boeken beveiligd met Adobe DRM? Om te voorkomen dat iedereen het e-book zomaar kan lezen. Dankzij je Adobe-ID bevestig je dat je het e-book aankocht, en dat je dus de rechten hebt om het boek te openen. Wil je weten of een e-book op die manier beveiligd is? Dan controleer je gewoon de beschrijving van het e-book voor je het aankoopt: daar lees je of het een e-book met of zonder Adobe DRM is.

Een Adobe-ID is gratis, maar je moet de ID wel aanmaken voor je een e-book met Adobe DRM aankoopt. Dat doe je zo.

• Hoe maak ik een Adobe-ID aan?

Je Adobe-ID is gratis: je maakt er eenvoudig online één aan.

1. Surf naar de website van Adobe.

2. Vul de gevraagde gegevens in, vink het vakje aan waarmee je de voorwaarden van Adobe aanvaardt en klik op 'Inschrijven'.

3. Is de registratie voltooid? Dan ontvang je een bevestigingsmail van Adobe.

4. Klik op de activatielink in de e-mail om de registratie te voltooien.

Doorliep je het registratieproces met succes? Dan gebruik je vanaf nu het e-mailadres en het wachtwoord van je Adobe-account op je tolino. Je vult je gegevens in bij ‘Adobe kopieerbeveiliging’ in het hoofdmenu (icoon) en autoriseert zo je e-reader. Zie ook de vraag 'Ik heb een Adobe-ID aangemaakt. Hoe wijs ik mijn ID toe aan mijn tolino?' hieronder.

• Ik heb een Adobe-ID aangemaakt. Hoe wijs ik mijn ID toe aan mijn tolino?

Heb je je Adobe-ID online aangemaakt? Dan moet je je ID alleen nog toewijzen aan je tolino:

1. Ga naar het hoofdmenu van je tolino. Tik daarvoor op de drie streepjes links bovenaan het beginscherm (icoon).

2. Kies 'Adobe kopieerbeveiliging'.

3. Vul het e-mailadres en wachtwoord van je Adobe ID in en bevestig met 'Autoriseren'.

4. Je tolino bevestigt de autorisatie en toont je je geautoriseerde Adobe-gebruikersnaam.

Wil je de autorisatie uitschakelen? Dan tik je het vakje 'Deactiveren' aan. Dat doe je bijvoorbeeld als je je toestel niet meer gebruikt en een ander toestel wilt autoriseren. Meer info vind je bij Abobe.

• Wat is een digitaal watermerk?

Net als bij papieren boeken rusten er op e-books auteursrechten. Om ervoor te zorgen dat een e-book niet illegaal wordt verspreid, krijgt het een digitaal watermerk. Via dit beveiligingssysteem worden een aantal aankoopgegevens versleuteld aan het e-book toegevoegd. Dat is veilig, want zo wordt op elk moment gecontroleerd wie het e-book aankocht en vermijden we illegale kopieën.

Klantendienst

Klantendienst

Contacteer onze klantendienst voor al je vragen. Mail of bel 078/100.078 (lokaal tarief). Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.