tolino | Veelgestelde vragen | Algemene informatie

Algemene informatie

• Wat is een e-book?

Een e-book is een elektronische versie van een boek: je leest het op een e-reader of op een beeldscherm. Het grootste voordeel van digitaal lezen? Je slaat al je e-books op één plaats op. En dus reist je hele boekenkast mee op je iPad, iPhone, tablet, e-reader, smartphone of computer.
    Is je e-book beveiligd met Adobe DRM? Dan koppel je tot zes toestellen aan je Adobe-gebruikersnaam. Dat wil zeggen dat je je e-book op maar liefst zes verschillende apparaten kunt lezen. E-books met een digitaal watermerk hebben dit soort beperking niet.

• Op welke toestellen lees ik een e-book?

Om een e-book te lezen, heb je een van deze toestellen nodig:
    • e-reader (bijvoorbeeld de tolino)
    • tablet (iPad of Android-tablet)
    • smartphone
    • computer
    Het voordeel van digitaal lezen? Je stopt één toestel in je zak, en hebt toch meteen je hele bibliotheek mee.

• Waar en hoe koop ik e-books?

E-books kopen kan op drie manieren. Via de webwinkel, rechtstreeks via je tolino e-reader, en via een Standaard Boekhandel in je buurt.

In onze webwinkel op www.standaardboekhandel.be kies je onmiddellijk uit bijna 400.000 titels. Dat doe je zowel met je pc als met je smartphone of tablet.

Wil je e-books kopen via je tolino? Dan tik je op het beginscherm op 'Naar de webwinkel'. Je bladert er door hetzelfde uitgebreide aanbod als onze volledige webwinkel.

Koop je je e-books liever niet via internet? Of wil je je e-books cash of met een boekenbon betalen? Dat kan! Ga langs bij een Standaard Boekhandel in je buurt. Onze medewerkers helpen je graag verder.

• Kan ik een e-book herlezen?

Ja. Een e-book kan je steeds herlezen en dat op verschillende toestellen. De aangekochte e-books bevinden zich allemaal in je persoonlijke cloud. Alle toestellen die verbonden zijn met die cloud hebben de mogelijkheid om het opgeslagen e-book te downloaden zodat je op dat toestel kan lezen en herlezen zoveel je wilt.

• Ik heb een e-book gekocht. Hoe lang duurt het voor ik erin kan beginnen te lezen?

Met een e-book start het leesplezier meteen. Zodra je het boek betaald hebt en gedownload, begin je erin te lezen.

• Heeft elk boek een e-bookversie?

Van de meeste boeken bestaat intussen een digitale versie. Wil je weten of Standaard Boekhandel een e-book in voorraad heeft? Surf dan naar www.standaardboekhandel.be en ga op ontdekking tussen de e-books. Intussen vind je er al bijna 400.000 titels! Een populair boek? Daarvan bestaat meestal ook een e-bookversie.

Let op: aangekochte e-books kun je niet meer omruilen. Zodra je je aankoop bevestigt, worden je gegevens aan je e-book gekoppeld. Zo worden illegale kopieën vermeden.

• Als ik een e-book koop, krijg ik dan ook punten op mijn klantenkaart?

Ja. Met elk e-book spaar je punten bij Standaard Boekhandel. Kocht je een e-book van 20 euro? Dan krijg je 20 punten op je klantenkaart.

• Waarom verschilt het aantal pagina's van een e-book met een papieren boek

Op de website worden bij het e-book de pagina’s van het papieren boek overgenomen. In theorie heeft een e-book geen ‘aantal’ pagina’s omdat het één grote doorlopende tekst is waarbij het aantal tekst per pagina kan veranderen door het lettertype en lettergrootte.  De leverancier van het e-book geeft de pagina’s van het papieren boek mee om u als klant toch een indicatie te  kunnen geven over de omvang van de tekst.  Zodoende nemen wij dit over van de leverancier en tonen dit op onze website.
    Lettertype en lettergrootte kunnen een rol spelen langs beide kanten. Wanneer het boek een groter lettertype heeft zullen er meer bladzijden zijn terwijl op een e-reader een kleiner lettertype juist voor minder bladzijden zorgt. Ook foto’s kunnen er voor zorgen dat er meer ruimte nodig is in een papieren boek.

• Kan ik een e-book printen?

Een e-book printen hangt af of de uitgever hiervoor toestemming geeft. Wanneer je het e-book opent op een pc en het printsymbooltje is niet klikbaar dan kan het e-book niet geprint worden. Kan je het printsymbool wel aanklikken dan nog kan de uitgever de print beperken naar aantal bladzijden.

Formaten en beveiliging

• Wat is ePub?

Het ePub formaat is een bestandsformaat voor digitalen boeken. De standaard is ePub2. Dit zorgt er voor dat digitale boeken kunnen weergegeven worden op verschillende toestellen zoals e-readers, smartphones, tablets of pc's.

ePub3 – de nieuwste versie van ePub – brengt beweging in het e-book. Met dit formaat worden filmpjes, animaties of gesproken tekst aan een e-book toegevoegd. Daarom is het het ideale formaat om kleurrijke kinderverhalen of interactieve doe-het-zelfboeken op te fleuren.

Let op: ePub3 wordt niet of weinig ondersteund door e-readers omwille van de specifieke schermtechnologie van deze toestellen. Tablets en PC kunnen hier beter mee overweg.

• Wat is Adobe DRM?

Sommige e-books hebben de beveiligingscodering Adobe DRM. Om deze boeken te lezen op je toestel (pc, tablet, smartphone, e-reader), moet je eerst een Adobe-ID aanmaken. Zo autoriseer je je toestel om e-books met Adobe DRM te lezen. Kortom: zonder Adobe-ID kun je je e-book met Adobe DRM niet openen.

Waarom worden boeken beveiligd met Adobe DRM? Om te voorkomen dat iedereen het e-book zomaar kan lezen. Dankzij je Adobe-ID bevestig je dat je het e-book aankocht, en dat je dus de rechten hebt om het boek te openen. Wil je weten of een e-book op die manier beveiligd is? Dan controleer je gewoon de beschrijving van het e-book voor je het aankoopt: daar lees je of het een e-book met of zonder Adobe DRM is.

Een Adobe-ID is gratis, maar je moet de ID wel aanmaken voor je een e-book met Adobe DRM aankoopt. Dat doe je zo.

• Hoe maak ik een Adobe-ID aan?

Je Adobe-ID is gratis: je maakt er eenvoudig online één aan.

1. Surf naar de website van Adobe.

2. Vul de gevraagde gegevens in, vink het vakje aan waarmee je de voorwaarden van Adobe aanvaardt en klik op 'Inschrijven'.

3. Is de registratie voltooid? Dan ontvang je een bevestigingsmail van Adobe.

4. Klik op de activatielink in de e-mail om de registratie te voltooien.

• Wat is een digitaal watermerk?

Net als bij papieren boeken rusten er op e-books auteursrechten. Om ervoor te zorgen dat een e-book niet illegaal wordt verspreid, krijgt het een digitaal watermerk. Via dit beveiligingssysteem worden een aantal aankoopgegevens versleuteld aan het e-book toegevoegd. Dat is veilig, want zo wordt op elk moment gecontroleerd wie het e-book aankocht en vermijden we illegale kopieën.

E-books kopen bij Standaard Boekhandel

• Kan ik e-books kopen bij een Standaard Boekhandel in mijn buurt?

Dat kan! Koop je liever niet via internet? Of wil je je e-books cash of met een boekenbon betalen? Dan kan je steeds terecht bij een Standaard Boekhandel in je buurt. Onze medewerkers plaatsen de bestelling en je rekent ter plekke af aan de kassa. Het e-book wordt onmiddellijk in je cloud geplaatst én je ontvangt een downloadlink via e-mail.

• Waar worden mijn e-books opgeslagen?

Je aangekochte e-books slaat Standaard Boekhandel voor je op in de cloud: dat is een externe, beveiligde opslagruimte. Log in op www.standaardboekhandel.be en ga naar 'Mijn e-bibliotheek'. Daar stap je meteen je eigen digitale bibliotheek binnen. Je downloadt er je e-books of begint er meteen online te lezen dankzij de cloudreader.

• Wat is de cloud?

Als digitale lezer krijg je van Standaard Boekhandel je eigen virtuele bibliotheek – ook als je geen tolino-gebruiker bent. Koop je een e-book in onze webwinkel? Dan wordt dat automatisch opgeslagen in de cloud.

De cloud van Standaard Boekhandel is een beveiligde en gecertificeerde opslagruimte. Iedere klant krijgt er zijn eigen stukje: ‘Mijn e-bibliotheek’. Daar vind je al je aangekochte e-books terug. Je e-bibliotheek wordt bovendien automatisch gesynchroniseerd met je tolino en de Standaard Boekhandel apps.

• Ik vind niet alle e-books die ik aankocht terug in de cloud. Wat ging er mis?

Standaard Boekhandel slaat al je aangekochte e-books automatisch op in je persoonlijke cloud of e-bibliotheek. Ook e-books die je ergens anders aankocht, kun je overzetten naar je e-bibliotheek. Vind je een bepaald boek niet terug in je bibliotheek? Dan ging er iets mis bij het overzetten. Je kunt de niet-overgezette e-books gelukkig zelf in de cloud zetten. Volg deze stappen:

1. Surf naar www.standaardboekhandel.be.
    2. Klik rechts bovenaan op ‘Aanmelden’ en log in met je accountgegevens.
    3. Klik op ‘Mijn e-bibliotheek’ en vervolgens 'naar de cloudreader' om je persoonlijke bibliotheek in de cloud te openen.
    4. In het menu zie je een wolkje met een opwaarts pijltje. Klik hierop.
    5. Kies het bestand dat je in de cloud wil plaatsen en slecteer het. klik vervolgens op de toets 'open'
    6. Het e-book wordt nu toegevoegd aan je cloud.

• Ik wil een e-book cadeau geven. Kan dat?

Pak iemand in met een boekenbon van Standaard Boekhandel. Daarmee koopt hij of zij e-books of papieren boeken. De boekenbonnen bestel je snel en gemakkelijk in de boekhandel of via de webwinkel. Daar beslis je ook of je de boekenbon persoonlijk afgeeft, of hem als verrassing in de brievenbus van de jarige laat stoppen. Je kunt de boekenbon ook opsturen via e-mail. De gelukkige kan de boekenbon zowel in een Standaard Boekhandel winkel als op de website inruilen.

Service

• Ik heb nog een vraag over e-books. Wie helpt mij?

Vind je je vraag hier niet terug? Stuur dan een mail naar klantendienst@standaardboekhandel.be. Je krijgt altijd snel een antwoord terug. Op werkdagen tussen 8.30 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 9.30 en 17.00 uur staat de klantendienst ook telefonisch voor je klaar. Bel naar 078 100 078 (lokaal tarief).

Klantendienst

Klantendienst

Contacteer onze klantendienst voor al je vragen. Mail of bel 078/100.078 (lokaal tarief). Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.